Hogyan rögzítsünk EVP-ket?

A halottak tudnak beszélni, és az elektromos eszközök segítségével halljuk őket. Már rögzítették őket, és ha itt vagy, azt jelenti, hogy ezt már te is tudod. Amikor a szellemek látják, hogy próbálunk kapcsolatba lépni velük, akkor minden áron igyekeznek válaszolni. Sajnos azt kell, hogy mondjam, ez általában stresszre, elkeseredettségre és kétségbeesésre utal. 

EVP: Electronic Voice Phenomena, magyarul Elektromos hangjelenség, fehér zajnak is hívják.

Az EVP-k minősítési rendszere:
 • A osztályú: Minden hang érthető, ami a felvételen hallható. A szavak hangosak és tiszták (ritka)
 • B osztályú: A hangok nem túl jól értelmezhetőek, alacsony tónus, nehezen érthető
 • C osztályú: A hangok rendkívül halkak, és szinte teljesen érthetetlenek (sajnos ez a leggyakoribb)
Kezdjük…


Összesen három bizonyított módon rögzíthetjük a szellemek hangait:
 1. Tedd le a felvevő készüléket a mikrofonnal tegyél fel pár kérdést, majd hagyd ott a készüléket és menj el onnan úgy 20 percre.
  vagy…

 2. Ez alkalommal maradj ott, tegyél fel egy kérdést, várj egy kicsit a válaszhoz, majd tedd fel a köv. kérdést.

 3. Óvatosan sétálj körbe a diktafonnal, majd tegyél fel egy kérdést, várd ki a választ, aztán haladj tovább.
Íme 15 hasznos tipp:

 1. Ha kazettás diktafont használsz, csakis teljesen új, egész árú, jó minőségű szalagot használj, ne pedig valami leértékelt áruházi vackot. A jobb szalag növeli a felvett hang tisztaságát, a különbség megéri a plusz költséget. Azok a szalagok amik TDK vagy Maxell márkájúak, megfizethetők, és jól használhatók EVP rögzítésre.
  Ne feledd, soha ne használj felvételhez egy kazettát kétszer egymás után!!
   
 2. Ha lehetséges, használj külső mikrofont. Ez nagyon lecsökkenti a diktafon motorjának, és más belső zajainak mértékét. Helyezd a mikrofont a készüléktől távol mikor felveszel.
   
 3. Ha egy vizsgálaton beszélsz, akkor normális hangon tedd! A suttogás egy felvételen úgy hangzik mint egy szellemhang, szóval tisztán, hangosan és érthetően beszélj(de azért ne ordibálj)!
   
 4. Mindig tartsd fent a pozitív hozzáállásodat és várd az eredményt.
   
 5. Miközben felveszel, jegyezd meg a helyszíni zajokat, hogy lejátszás közben ne keverd össze valami paranormálissal
   
 6. A felvevő készülék érzékenységi szintjét állítsd a legmagasabb szintre. Egy szellem hangja általában nagyon halk, és segítenünk kell ahogy tudunk, hogy megértethesse magát velünk.
   
 7. Ha van a készülékeden, akkor állítsd be rajta a „hang be” módot. De csak akkor ha a készüléked extra érzékeny, vagy állítsd be rajta a érzékenységet a legmagasabbra.
   
 8. Mind a digitális, mind a hagyományos diktafon jónak tűnik. Egyesek a teljes méretű kazettás diktafonokra esküsznek, de mindkettő jól használható, ha külső mikrofont használsz, legalábbis én nem vettem észre feltűnő különbséget.
   
 9. A felvétel elején diktáld le a felvétel helyét, időpontját és az időjárási viszonyokat. Ez a későbbiekben hasznos lehet.
   
 10. Kérd meg a szellemeket, hogy beszéljenek hangosan, lehetőleg kiabáljanak. Hangos és egyértelmű EVP hangokra van szükségünk.
   
 11. Lejátszás közben ne keverd össze a háttérzajt és a szellem hangokat. Ha valami háttérzajnak hangzik, akkor biztos csak az.
   
 12. Több olyan programot lehet találni, amikkel számítógépen feljavíthatóak és kiszűrhetőek a hangok (Az egyik legjobb és ingyenesen letölthető az Audacity nevű program)
   
 13. Oh és most elárulok egy titkot:…amikor kérdéseket teszel fel egy szellemnek, SOHA ne mondj olyat, hogy „van itt valaki?”. MINDIG tegyél úgy alapból, mintha lenne ott valaki! Tehát olyasmit mondj, mint pl: „Mi a neved?” vagy „Van valami amit tehetnék érted?”. Próbáld meg! :)
   
 14. Lejátszás közben ajánlom, hogy fejhallgatót használj vagy legalább egy modern zajszűrős fülhallgatót, hogy a külső zajok ne zavarjanak meg mikor először hallgatod meg a felvételt.
 15. Néha esetleg provokálhatod az entitást, hogy megnyilvánuljon valamiképp, de csak akkor, ha nem utalnak előzetes jelek arra, hogy ártó szándékú lenne. Ha hallottál történeteket arról, hogy valakinek baja esett miatta, inkább legyél minél udvariasabb.
   
 16. A felvétel végén köszönd meg a „beszélgetést” . Elég ha csak annyit mondasz Köszönöm. 
EVP felvétel alatt jó ha bekapcsolva van egy kamera 


A hangok elemzéséhez az Audacity és az Adobe Audition programokat ajánlom (Letöltések)