2014. november 23., vasárnap

A Dullahan legendája

A dullahan a híres fej nélküli lovas, levágott fejét jellegzetes lángoló tekintetével a karjában tartja. Lova fekete, és szintén nincs feje. A dullahan a halál sötét hírnöke, jelenléte pusztulást hoz: vágtázik, és az embereknek, hitük szerint, addig jó, amíg lovagol. Ha megáll, akkor egy ember meghal.

Egyes legendák úgy tartják, hogy a dullahan a halálra szánt emberre vérrel teli vödröt borít, más történetekben elég csak megállnia a szerencsétlen áldozata mellett, vagy az is elég, ha áldozata nevét kiáltja. Szerencsére retteg az aranytól, így ha meg akarjuk úszni a vele való találkozást, érdemes valami, ebből az anyagból készült, értékes ékszerrel felszerelkezni, ha magányosan vándorlunk. A néphit szerint elsősorban a magányos vándoroknak kell félniük tőle, elsősorban Halloween éjszakáján.

A hagyomány szerint nemcsak annak van félnivalója, aki meg fog halni, hanem az egyszerű embernek elég csak megpillantania a dullahant, és fél szemére meg is vakulhat.

A dullahan eredete kérdéses, a legnépszerűbb nézetek szerint egy ősi, kelta isten él tovább benne. Crom Dubh-ot emberáldozattal, főként lefejezéssel tisztelték.

Manapság már nem hisznek benne sokan, mégis alakja megőrződött a mai napig is. Felbukkanását azonban a mai napig előszeretettel kötik váratlan halálesetekhez, például balesetekhez. A dullahan, a fej nélküli lovas hátborzongató alakja gyakran jelenik meg modern kori alkotásokban. Előszeretettel ábrázolják filmekben, számítógépes játékokban vagy sorozatokban is.
Legismertebb modern kori ábrázolása talán Tim Burton 1999-es Az Álmos-völgy legendája című filmjéhez köthető.

Forrás: dullahan.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése