2015. március 25., szerda

Magyarországi kísértetjárta helyek: Az újpesti Szellemtelep

Mindenki hallott már különös, szellemjárta épületekről, egykor jobb napokat élt, elátkozott családi fészkekről, melyek egy-egy riasztó történettel borzolják az ember fantáziáját, vagy épp fokozzák a nyugtalanságát. Amikor azonban több épületsort, sőt, egy egész lakónegyedet övez hasonló rejtély, a jelenségek pedig több, egymáshoz közeli helyen ismétlődnek, a szellemtörténetek legendái kezdenek hitelesebb képet kapni. Megmagyarázhatatlan jelenségek kötődnek az egyik újpesti lakótelephez is.


Budapest IV. kerületében állnak azok a házak, melyek a fővárosi szóbeszéd szerint máig okot adnak az aggodalomra, ugyanis a teljes Pozsonyi utcai lakótelep egy korábbi temető helyére épült. A szokatlan jelenségek már az építkezés első hónapjaiban megmutatkoztak, a rémtörténetek pedig évtizedeken át terjedtek és gyarapodtak. Ha egy vérbeli szellemtúrára szomjazol, tarts velük a hírhedt Szellemtelepre!

Sírokból panelházak

Újpest korábban önálló iparvárosként létezett, csak 1950-ben csatolták Budapesthez. Ekkor nekiláttak a régi munkáskerületek fejlesztésének, melynek része volt az Újpest Városközpont rekonstrukciós terv is: a cél az volt, hogy részben lerombolják, de legalábbis felújítsák és átépítsék a régi, elhanyagolt, jórészt a húszas évek előtt épült lakóházakat.

Ebben az időszakban számolták fel a legtöbb temetőt a fővárosban, ugyanis Nagy-Budapest megalakulásával a peremkerületek elveszítették önállóságukat, azzal együtt pedig több kisebb sírkertet is - 87-ből 75 temető szűnt meg ez idő tájt.

Mivel Budapesten hamvasztást csak 1968 óta alkalmaznak, hamar túlzsúfolódtak és megteltek a kisebb temetők. Ennek esett áldozatul a régi Magdolnavárosi sírkert is.

1921-ben megnyitották utódját, a Megyeri temetőt, a régiből az elhunytakat pedig különböző sírkertekbe helyezték át. A felszámolás 1964-ben fejeződött be, 1969 és 1972 között pedig felépült az azóta legendássá vált Pozsonyi utcai lakótelep közel 17 ezer lakása.

Álmatlan lakók, furcsa történések
A helyiek körében gyorsan elterjedt az a pletyka, mely az építkezés alatt tapasztalt különös eseteket fejtegette. Eszerint a helyszínen dolgozó munkások közül többen furcsa véletlenekre kezdtek panaszkodni: gyakoriak voltak a meghibásodások, illetve az apróbb bosszúságok és balesetek. Az éjjel dolgozó biztonsági őr pedig megesküdött, hogy többször felbukkant a közelében egy elsuhanó árny. A szóbeszéd mégsem tántorította el a leendő lakókat, hogy birtokba vegyék a frissen épített paneltömbök lakásait.

Beköltözés után azonban néhányan ijesztő hangokat véltek hallani, különösen az éjszakai csöndet megtörve. Furcsállták a recsegő-ropogó zajokat, melyek leginkább az ódon épületeknél szoktak jelentkezni. Egyesek spontán fizikai jelenséggel igyekeztek magyarázni a még új épületek természetes mozgását, de az ütemes koppanások és cipőléptekre emlékeztető neszek sehogy sem illettek a képbe.

Furcsa jelenségek

Persze nem kellett sokat várni ahhoz, hogy megfogalmazódjon a gyanú: a kellemetlen zajokért alighanem az egykori sírkert lehet a felelős - a lakótömbök hamarosan megkapták a Szellemtelep elnevezést, ami annyira meghonosodott, hogy még ma is használatos.

A szomszédok között szájról szájra jártak az egyre furcsább esetek, néhányuk teljes meggyőződéssel állította: a megbolygatott sírhelyek eredményezték a természetfelettinek tűnő jelenségeket. A riadalom azoknál a lakóknál volt a legnagyobb, akik árammal kapcsolatos furcsaságokat tapasztaltak: előfordult, hogy a villany magától kialudt, de az is, hogy a tévé minden előzmény nélkül bekapcsolt. Többen hirdetni kezdték a lakásukat, de a környék - épp a hátborzongató történetek miatt - nem tartozott a legnépszerűbb lakónegyedek közé.

A Szellemtelep ma

Azóta a pánik csendesedett, már alig beszélnek az évtizedekkel ezelőtt nagy port kavart esetekről, de még mindig akadnak olyanok, akik ma is érzékelik a tömeges szellemjárást, sőt, egyes turisták kifejezetten ezek miatt látogatnak ide.

/femina.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése